Előfizetői tartalom

Akkora a baj Kínában, hogy hatalmi fordulat jön a jegybanknál

Portfolio
Pan Kung-sent kinevezték a Kínai Népbank (PBOC) kommunista párttitkárává, ezzel megnyitva az utat a központi bank kormányzói posztja előtt. Pan jelenleg a kormányzóhelyettesi tisztséget tölti be, és várhatóan a legmagasabb kommunista párttisztétségre való előléptetése után veszi át a kormányzói tisztséget. Mindez pedig arra utal, hogy komoly gondok lehetnek a kínai monetáris rendszerben.

A hivatalban lévő pártfőnököt, Kuo Sujingot és a pártfőnök-helyettest, Ji Gangot eltávolították a PBOC-nál betöltött pozíciójukból. Ji, aki 2018 óta a központi bank kormányzója, egyelőre marad a posztján. Pan kormányzói kinevezése nagyobb hatalmat biztosítana neki, mint elődjének, Jínek, mivel a kínai pártállami rendszerben a központi banki párttitkár a kormányzó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés