Portfolio signature

Idén az infláció még megmenti a magyar adósságcsökkentést, de mi lesz jövőre?

Idén az erős nominális GDP-növekedés biztosan megment attól, hogy emelkedő pályára álljon az államadósság, azonban ennek elsődleges oka a magas infláció lesz. A 2024-es év már sokkal nagyobb kérdőjeleket tartogat, ha nem sikerül eléggé felpörgetni a gazdasági növekedést és fennmaradnak a költségvetésben most körvonalazódó kockázatok, akkor akár aggódhat is a kormány az adósságráta miatt. Ez pedig a piaci megítélésünk vagy a hitelminősítésünk szempontjából nem lenne kedvező hír.

A kormány még hisz a meredek adósságcsökkenésben

A következő években is folytatódhat a GDP-arányos államadósság erőteljes csökkenése – vetíti előre a kormány által április végén az Európai Bizottságnak benyújtott konvergencia program. A 2022-es 73,3 százalékról 2027-re 56,3 százalékra eshet az adósságráta, vagyis teljesíthetnénk az euró bevezetéséhez szükséges 60 százalékos küszöbértéket is.

Persze az nagy kérdés, hogy ezek a célok mennyire reálisak, legutóbb az Európai Bizottság előrejelzése volt szkeptikus. A brüsszeli testület szerint az idén a GDP 70,7 százalékára csökken majd az államadósság, majd 2024-ben ismét emelkedik.

Az utóbbi bő tíz évben az államadósság összességében lassú csökkenést mutatott, ám a koronavírus-járvány miatti egyszeri jelentős megugrás eltüntette ennek jelentős részét, így továbbra is igaz, hogy az adósságráta, 

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés