Portfolio signature

A gazdasági csodamutatónak már annyi értelme sincs, amennyit korábban gondoltunk

Portfolio
Világszerte nagy várakozás előzi meg a beszerzésimenedzser-indexek (bmi) megjelenését, amelyek a legkorábban közölnek információt a gazdaságok adott havi teljesítményéről. Valójában már eddig is erős kétségek voltak azzal kapcsolatban, hogy a mutatót mennyire érdemes komolyan venni, az utóbbi hónapok magyar adatai után nem túlzás a bmi teljes csődjéről beszélni.

Mi ez a bmi?

A beszerzésimenedzser-index egy felméréses statisztika, a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. (A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete, az ISM dolgozta ki.) A felmérésben feltett kérdések arra vonatkoznak, hogy az előző időponthoz képest milyen változások történtek a vállalatok gazdálkodásában, például a termelési mennyiségben, a készletek alakulásában, a rendelések területén stb.

A VÁLLALATOK ÁLTAL ADOTT VÁLASZOK TEHÁT AZ ELŐZŐ HÓNAPHOZ VISZONYÍTOTT VÁLTOZÁST JELZIK.

Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadják a változatlan válaszok felét. Ebből adódik, hogy a bmi 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés