Portfolio signature

Egészen hihetetlen dologra vállalkozik Magyarország: csodával lenne határos, ha sikerülne

Portfolio
Nem kevesebb mint 500 ezer munkavállaló bevonása. Ez a kormány legújabb foglalkoztatási célja. Az elmúlt több mint tíz évben közel 1 millió fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, most pedig mindössze egy-két év alatt vizionálnak félmillió új dolgozót. Ez sokkal gyorsabb növekedés lenne, mint az elmúlt évtizedben látott bővülés, amikor még a hegy derekáról indultunk, a mostani magasságban viszont már „sokkal ritkább a levegő”. Cikkünkben bemutatjuk, hogy van-e esély ennek a célnak az elérésére.

Ambiciózus cél

Ötszázezer fővel kellene növelni a foglalkoztatottak számát – mondta Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter az MKIK rendezvényén. Szerinte egyrészt gazdasági migrációval, másrészt az inaktívak bevonásával lehetne növelni a dolgozók számát. A miniszter szavait Orbán Viktor miniszterelnök részletesen kibontotta. Szerinte Magyarországnak a következő 1-2 évben szüksége lesz 500 ezer új dolgozóra. Elsődlegesen belső tartalékokról beszélt, de nem a közfoglalkoztatottakra gondolt, hiszen szavai alapján ebben már nincs tartalék.

A miniszterelnök szeretné, ha Kelet-Magyarországon is alacsony lenne a munkanélküliség, vagyis könnyen lehet, hogy új beruházásokra gondol, amelyek az ország ezen részében telepednének meg. Orbán Viktor utalt arra is, hogy a térségbeli országok magyarlakta területeiről szeretnének még munkaerőt az országba csábítani.

A hazai demográfiai folyamatokban egyébként már eddig is fontos szerepet játszott a migráció, ami az elmúlt években érdemben csökkentette a természetes fogyást, ráadásul minden bizonnyal zömében munkavállalási korú népességgel.

Miről szól a cikk?

  • 500 ezer munkavállalót keres a kabinet
  • Van-e ekkora tartalék itthon?
  • Mi a helyzet a nyugdíjasokkal, tanulókkal?
  • Jönnek-e külföldről munkavállalók?
  • Kiket lehetne még bevonni a munkapiacra?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés