Portfolio signature

Milyen kockázatok fenyegetik most Magyarországot? Itt az IMF listája!

Portfolio
Novemberben vizsgálódott Magyarországon a Nemzetközi Valutaalap (IMF) stábja a szokásos éves egyeztetés jegyében. Erről tavaly már kiadtak egy rövid közleményt, majd a napokban a hosszabb elemzést is publikálták, amiben sok érdekesség, többek között a magyar gazdaságra leginkább fenyegető kockázatok listája is megtalálható. Az IMF megítélése szerint továbbra is az orosz-ukrán háború, illetve annak lehetséges következményei jelentik a legnagyobb kockázatot a magyar gazdaság számára, belülről pedig az uniós források elmaradása és az infláció magasan ragadása miatt kerülhetünk bajba.

Közzétette a magyar gazdasággal kapcsolatos részletes elemzését az IMF, melyet a 4-es cikk alapján készítettek. Ennek a lényege, hogy a Valutaalap minden tagországban évente egyszer megvizsgálja a gazdasági kilátásokat és a kockázatokat a helyi illetékesekkel egyeztetve. Ez nálunk tavaly novemberben történt meg, mostanra készült el róla az elemzés. Ebben a magyar gazdaságra leselkedő fő kockázatokat is részletesen tárgyalja az IMF.

A háború elfajulása a legfontosabb kockázat

Az nem meglepő, hogy az orosz-ukrán háború esetleges okozta feszültségek növekedése jelentheti a legnagyobb kockázatot Magyarország szempontjából. És ez nem csak a háború esetleges eszkalálódását jelentheti, akár a további Oroszország elleni gazdasági szankciók is ronthatják a magyar külkereskedelmi és finanszírozási kilátásokat – hívja fel a figyelmet az IMF. Hozzáteszik a szakemberek, hogy megítélésük szerint ennek esélye jelentős, a nyersanyagárak ingadozása pedig a fentiek mellett a magyar infláció alakulását is bizonytalanná teheti.

Az elemzők szerint a nyersanyagpiacon akár további fennakadások jöhetnek, illetve exportkorlátozások léphetnek életbe, melyek a magyar gazdaságot alapjaiban érinthetik. Emellett más is előidézhet sokkot a nyersanyagok piacán, ami a magyar társadalomban és gazdaságban fokozhatná az egyenlőtlenségeket.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés