Portfolio signature

Nem érdemes még hátradőlni, súlyos gondok lehetnek az áramellátásban idén télen

Az előző évekhez képest az idei télen Európa-szerte magasabbak a villamosenergia-ellátás biztonságát fenyegető kockázatok a kontinens átvitelirendszer-üzemeltetői által alapított ENTSO-E szerint. A magyar villamosenergia-rendszer várhatóan biztonságosan üzemel majd, súlyos ellátási nehézségek kizárólag extrém időjárási körülmények között léphetnek fel, vagy abban az esetben, ha az Oroszországból érkező gázszállításban hosszan tartó, teljes leállás következne be - áll a szervezet szezonális kilátásokról szóló jelentésében.

Vannak kockázatok

Amennyiben a hideg időjárás földgázellátási zavarokkal és az erőművi termelésben jelentkező nem tervezett kiesésekkel párosul, az bizonyos európai országokban veszélyeztetheti a villamosenergia-ellátás biztonságát a 2022-23-as télen. A legnagyobb stressznek az ír, a francia, a svéd, a finn, a máltai és a ciprusi villamosenergia-rendszerek lehetnek kitéve az idei téli szezonban. A kockázat növekedésének fő oka az, hogy az európai villamosenergia-rendszer összességében továbbra is nagymértékben függenek a földgáztól: az áramellátás biztosításához szükséges minimális gázszükséglet a hozzáférhető európai gáztárolói készletek körülbelül egyharmadának felel meg. A kedvező időjárási körülmények azonban enyhíthetnek e függőségen - olvasható a jelentésben.

Emellett az ENTSO-E további kockázati faktorokat is azonosított a télre, amelyek jelentősen befolyásolhatják az ellátásbiztonsági követelményeknek való megfelelőséget, különösen, ha ezek egybeesnek. Ennek elkerülése érdekében a szervezet szerint szoros nyomon követésre van szükség a nukleáris rendelkezésre állás körüli bizonytalanságok miatt Franciaországban, Svédországban és Finnországban, ahogyan a szénellátással kapcsolatban Németországban és Lengyelországban is.

Ezzel együtt az európai államok által a télre való felkészülés érdekében tett specifikus intézkedések jelentősen mérséklik az ellátásbiztonsági kockázatokat. Ilyen lépések voltak a gáztárolók magas készletszintre való feltöltése, egyes erőművek bővítése vagy ismételt üzembe állítása, a tüzelőanyag-váltás vagy a villamosenergia-fogyasztás csökkentésére irányuló törekvések, illetve a villamosenergia-keresleti csúcsok 5 százalékos csökkentése a magas energiaárak kezelésére vonatkozó uniós jogszabályok értelmében.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés