Előfizetői tartalom

Felforgatta a világot a keserű jegybanki felismerés - de tényleg ekkora a baj?

Az európai EKB, a magyar MNB és a svájci SNB szinte egyszerre tettek meglepő bejelentést múlt héten, miközben az amerikai Fed 28 éve nem látott szigorításról döntött. Az előző hét egyértelművé tette, hogy a jegybanki szigorítás komolyabb lépésekkel járhat, mint amire eddig számíthattunk, és a szigorítás várható hatásai is fájdalmasabbak lehetnek a korábban vártnál. Különösen az EKB hirtelensége tűnhet aggasztónak, a déli tagállamok újbóli megsegítése ugyanis akarva-akaratlanul mindenkiben felidézte az adósságválság éveit. A baj most még messze nem akkora, és ha nem a rossz forgatókönyvek válnak valóra, nem is lesz. Csakhogy az elmúlt néhány hónapban rendre a rosszabb forgatókönyvek igazolódtak be.

A jegybanki sokkok hete A múlt hét a jegybanki sokkhatások hete volt: az amerikai Fed 1994 óta nem látott mértékben emelte az irányadó kamatot, az EKB (azután, hogy június 9-én kamatemelést vetített előre) rendkívüli eszköz létrehozását jelentette be, és kiigazította az eszközvásárlási programját; a svájci jegybank 2007 után emelt ismét kamatot; és a Magyar Nemzeti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés