Portfolio signature

Évek óta most a legalacsonyabb a magyar gáztárolók töltöttsége – Kifejezetten izgalmas hetek jönnek

A magyar gáztárolók összesített töltöttsége 2017 óta nem volt olyan alacsony, mint most, és kérdéses, hogy az orosz invázió miatt még mindig extrém magas gázárak mellett rövid távon megkezdődik-e az intenzív betárolás. A Portfolio forrása szerint a következő hetekben akár kritikus szintre is apadhat a magyar tárolók töltöttsége, és ugyanebbe az irányba mutat egy friss sajtóinformáció is, miszerint még két hónapig nem indul el a betárolás, noha annak hivatalos szezonja április 1-től már megkezdődik. Mindez egyrészt izgalmas tél végi gáztárolói helyzet, másrészt afelé mutat, hogy akár a biztonsági gázkészlethez is hozzányúlhat a kormány, amelyet már egyébként is sokéves mélypontra csökkentett egy tavaly év végi döntéssel.

Az utóbbi hetekben is intenzíven apadt a magyar gáztárolók együttes töltöttsége (piros vonal), és a legfrissebb, március 16-i adat szerint 19,7%-ra csökkent ez az arány, ami 2017 óta a legalacsonyabb. Előtte 2016-ban és 2014-ben is hasonlóan alacsony szinten járt az együttes tárolói töltöttség, de aztán április elejétől (az enyhébb idő miatti csökkenő fogyasztás mellett, illetve az intenzív betárolási szándékok miatt) szépen elkezdett visszaemelkedni. Az utóbbi 10 év átlagában ilyenkor 32%-os volt a tárolók töltöttsége, tehát ahhoz képest jelentős lefelé az eltérés és az idei apadás intenzitása is gyorsabb kicsit, mint a 10 éves átlag.

magyar tarolok osszesen220317

Amint korábbi gáztárolói elemzésünkben rámutattunk: a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) négy, kereskedelmi célú tárolója (Pusztaederics, Zana-észak, Kardoskút-Pusztaszolos, Hajdúszoboszló) kapcsán csak együttes töltöttségi arány érhető el nyilvánosan, és ezeknél azt látjuk, hogy utoljára 2019-ben volt ilyen alacsony a töltöttségi arány, mint most (6,6%). 2016-ban és 2017-ben azonban még a mostaninál is kicsit alacsonyabb volt a töltöttség. Az alábbi ábra arra mutat rá, hogy a kereskedelmi célú tárolókban már csak kis mozgástér van a további apadás irányába és egyébként is emelkedni szokott a töltöttség április 1-től, a betárolási szezon hivatalos kezdetétől. A legalacsonyabb töltöttségi arány egyébként 2018-ban alakult ki, amikor április első napjaiban kevesebb, mint 2%-os volt ez.

kereskedelmi tarolok220317

Amint az említett korábbi elemzésünkben már rámutattunk: a Hexum Földgáz Zrt. tulajdonában álló Szőreg-1-ben található gázmennyiség két tételből áll össze. Egyrészt itt található az ország biztonsági földgázkészlete, amelyet 2019-ben 15,374 TWh-ra emelt a kormány, majd végül egy 2021. decemberi kormánydöntéssel sokéves mélypontra, 9,495 TWh-ra csökkentette a biztonsági készletet azért, hogy az így felszabaduló, olcsóbban beszerzett gázból segítse azoknak a fogyasztóknak az ellátását, akik jogosultak a rezsicsökkentéssel védett egyetemes gázszolgáltatásra.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés