Előfizetői tartalom

Kiderült: a hangzatos Putyin-utasítás mellett még kevesebb gázt küld Európába a Gazprom Ukrajnán keresztül

Portfolio
„A hangzatos nyilatkozatok ellenére folyamatosan csökken az Oroszországból az EU-ba történő tranzit volumene” – hangsúlyozza tényadatai alapján az ukrán GTS állami gáztranzit cég vezérigazgatója. Közben a holland gáztőzsdén már hétfőn is megállt a gázárak szakadása, amit múlt szerda estétől péntek estig Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kijelentése váltott ki, miszerint utasította a több európai gázszállításra a Gazpromot. Kedden szintén oldalaz magas szinten a gázár a holland tőzsdén. Frissítés! A keddi kapacitásaukciókon egyetlen köbméternyi új kapacitást sem kötött le a Gazprom a jövő év első háromnegyed évére az ukrán és lengyel vezetékek felé, így ez is erősíti a gyanút, hogy Putyin múlt heti hangzatos utasítása ellenére a Gazprom nem igazán akar érdemben többet szállítani Európába és fokozza a nyomást kontinensre az Északi Áramlat 2 teljes engedélyezése érdekében.

Sergiy Makogon Facebook-posztja és grafikonja szerint miközben a Gazprom napi 109 millió köbméternyi orosz gáz ukrajnai továbbításáért fizet a GTS-nek, aközben erről a szintről október elsejétől napi 87 millió köbméterre vágta a napi szállítások volumenét, majd ezt további 35%-kal 57 millió köbméterre vágta november 1-től a Gazprom. Ezt jelzi az alábbi grafikon is: ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés