Előfizetői tartalom

Most akkor mennyire félelmetes az infláció? Markáns vélemény érkezett

Portfolio
Az utóbbi hetek legizgalmasabb kérdése, hogy az áprilisban berobbanó magas infláció mindössze átmeneti lesz-e, vagy hosszú évek után ezúttal tartós áremelkedésre kell készülnünk. Elemzők, közgazdászok között nincs egyetértés a kérdésben. Ebbe a vitába szállt bele Erik Nielsen, a milánói UniCredit Bank vezető közgazdásza. Méghozzá elég éles véleményt fogalmazott meg: szerinte nincs itt semmi látnivaló, az infláció áprilisi emelkedése zaj csupán, a fundamentumok egyáltalán nem indokolják, hogy tartós áremelkedéstől féljünk.

Múlt héten óriási meglepetést okozott az áprilisi infláció az Egyesült Államokban, a fogyasztói árindex messze felülmúlta az elemzői várakozásokat. Az árak 0,8%-kal nőttek az előző hónaphoz képest, ilyenre több mint 10 éve nem volt példa az országban. Még érdekesebb, hogy a szezonális hatásokat szűrő (tehát elvileg stabilabb) maginflációs mutató 0,9%-kal nőtt egy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés