Előfizetői tartalom

Brexit: háttéralku mellett mégis átmegy a May-féle megállapodás?

MTI
|
Portfolio
Theresa May brit miniszterelnök utalást tett arra szerdán, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről novemberben elért, a londoni alsóház által azonban eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást a kormány a héten ismét az alsóház elé terjesztheti vitára és szavazásra. Ez azért meglepő utalás, mert eddig szinte biztosnak tűnt, hogy a kilépési megállapodást azért nem viszik újra az alsóház elé, mert azt borítékolhatóan újra nagy többséggel leszavaznák. Brit sajtóértesülés szerint háttéralku is lehet a harmadik szavazás sikere mögött, aminek az eredménye az lehet majd, hogy May lemond a kormányfői tisztségről. Szerda este egyébként indikatív szavazások lesznek a különféle Brexit-alternatívákról, amelyeken ráadásul a kormánypárti képviselők szabad akaratuk mentén szavazhatnak, feloldották ugyanis a kormánynak megfelelő tartalmú "kötelező" szavazás szabályát, így ezekre is érdemes figyelni.

A képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájában egy kormánypárti képviselő felrótta, hogy jóllehet May az elmúlt hónapokban "száznál is többször" megígérte a kilépés pénteken lejáró eredeti határidejének betartását, az utolsó pillanatban mégis a Brexit elhalasztását kérte az EU-tól.Válaszában Theresa...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés