Előfizetői tartalom

Úgy esett vissza az építőipar, hogy semmi okunk szomorkodni

Portfolio
Szeptemberben az építőipari termelés volumene 3,8%-kal elmaradt az előző havi szinttől, ami első pillantásra szokatlanul nagy visszaesésnek tűnhet. Ugyanakkor szó sincs az ágazati teljesítmény valódi visszaeséséről: a csökkenés ugyanis az augusztusi közel 10(!) százalékos bővülést követte. Vagyis az ősz eleji minimális korrekció igazából egyáltalán nem törte meg a látványosan emelkedő trendet. A kis súlyú ágazat érdemben hozzájárulhatott a 3. negyedéves GDP-bővüléshez (erről holnap jelenik meg az első becslés), és a rendelési adatok a termelés további felfutását ígérik.

Az építőipari teljesítmény 2016 elején zuhant egy nagyot, ahogy az ágazatból eltűntek az uniós támogatásokra alapozott állami megrendelések. Ezután az új költségvetési ciklus felfutásával gyors felkapaszkodás következett, az ágazat teljesítménye nyár elejére elérte a 2015-ös szintet. A növekedés azóta is töretlen, amit az uniós projektek mellett a magára találó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés