Előfizetői tartalom

Súlyos politikai válság kényszerítheti térdre Horvátországot

Portfolio
Horvátország az utóbbi hetekben belpolitikai csatatérré változott, a kormánykoalíciót alkotó pártok bizalma megingott egymásban, a miniszterelnök-helyettes összeférhetetlenségi ügye miatt lemondásra kényszerült, a kormányfőtől pedig egy bizalmatlansági szavazás keretében megvonta az országgyűlés a bizalmat, ami a kormány bukásához vezetett, így előrehozott választások kiírását tette szükségessé. A politikai válság nagyon rosszkor jött, az ország ugyanis épp a közelmúltban mászott ki egy hatéves recesszióból és kezdett növekedési pályára állni. Sok múlik azon, hogy milyen kimenetellel zárul a belpolitikai hercehurca, és hogy ennek függvényében sikerül-e a megkezdett reformfolyamatokat folytatni.

Fájdalmasan hosszú recesszióHorvátország gazdasága a 2000-es évek elején dinamikus, átlagban 5% körüli növekedést tudott produkálni, ezt azonban teljesen a feje tetejére állította a válság. 2009-ben 7,2%-kal zsugorodott az ország GDP-je, majd ezt követően még további öt évig nem tudott pozitív tartományba emelkedni az éves mutató.2015-ben azonban elkezdett talpra állni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés