Előfizetői tartalom

Így teljesült 2015-ben a kormány nagy célja

Szalai Ákos, MNB
Magyarország GDP-arányos bruttó államadóssága 2015 végére 75,3 százalékra csökkent, így folytatódott a 2011 után elindult csökkenő államadósság-pálya, eleget téve az erre vonatkozó hazai és uniós követelményeknek. A gazdasági növekedés és az alacsony államháztartási hiány tavaly is az államadósság-csökkenés irányába hatottak, amelyet azonban számos egyedi és exogén tényező nehezített. Az MNB programjai is közrejátszottak abban, hogy e negatív külső hatások ellenére is csökkenhetett az adósságráta. A hazai államháztartási hiány és az államadósság-ráta elmúlt években mutatott kedvező alakulása nemzetközi összevetésben is figyelemre méltóak.

2015-ben tovább csökkent a magyar államadósság-rátaMagyarország GDP-arányos bruttó államadóssága 2015 végére 75,3 százalékra csökkent a 2014. év végi 76,2 százalékos szintről az MNB február 17-én megjelent előzetes pénzügyi számla adatai és a KSH március 8-án közzétett 2015-ös GDP adata szerint (1. ábra). Az adósságráta mintegy 1 százalékpontos mérséklődése...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés