Előfizetői tartalom

Hát hogy nem lesz ebből itt kamatemelés decemberben?

Portfolio
A harmadik negyedévben (negyedéves, évesített alapon) 2,1%-kal bővült az Egyesült Államok gazdasága - derült ki a Kereskedelmi Minisztérium második adatközléséből. Az elemzők arra számítottak, hogy az első becsléskor közölt 1,5%-os GDP-növekedést 2%-ra húzzák fel. Az inflációs adat (személyes fogyasztási kiadások árindexe) 1,3% lett a várt 1,2% helyett. Ha nem is lett nagy meglepetés, mindkét adat erősíti a decemberi Fed-kamatemelés forgatókönyvét.

Érdekes módon az első adatközléshez képest kisebb lett a lakossági fogyasztás növekedési üteme (3% a 3,2% helyett), és lefelé módosították az exportdinamikát is (1,9%-ról 0,9%-ra). Ami miatt mégis gyorsabb gazdasági növekedést jelenthetett a minisztérium, hogy a készletezési tevékenység viszont sokkal élénkebb lett. A változások összetétele némiképp gyengíti a kamatemelés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés