Előfizetői tartalom

Brutális az új görög javaslat

Portfolio
A görög kormány tegnap este időben megküldte a várva várt javaslatcsomagot az Eurócsoportnak, amely nem sokkal később fel is került az internetre. A reformtervek első ránézésre nagyon hasonlítanak a június 30. előtti verzióhoz, azonban az is látszik, hogy több ponton valóban fontos módosítások történtek. A híresztelések szerint a mostani csomag 13 milliárd eurónyi takarékossági intézkedést takar összeggében, amiért cserébe 2018 végéig 53,5 milliárd eurónyi forrást várnának. Eddig úgy tudni, a tegnap benyújtott dokumentumok az adósság-elengedés kérdését nem feszegetik, ugyanakkor állítólag egy kísérőlevélben az ESM-program keretén belül felvettették az annak "szabályozását". Ami emellett még igazán fontos, hogy mind a pénzügyminiszter által aláírt dokumentum, mind Alekszisz Ciprasz kormányfő levele erőteljesen kihangsúlyozza: Görögország mindenképpen az eurózóna tagjaként kívánja folytatni.

A tegnap benyújtott javaslatcsomag varázsa, hogy nagyon hasonló ahhoz, amiről a vasárnapi népszavazáson a görögök több mint 60 százaléka azt mondta, nem kér belőle. Ugyanakkor még annál is tovább megy a takarékossági intézkedések terén.Jó pár ponton közeledtek a hitelezők elvárásai felé, ilyen például a szigetek áfakedvezményének megszüntetése, a gyorsabb nyugdíjreform...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés