Előfizetői tartalom

Nem jó hír a piacoknak Erdoganék "veresége"

Portfolio
Már biztos, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő álma a hatalom központosításáról és az elnöki rendszer bevezetéséről a következő években nem valósulhat meg, ugyanis a szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága mellett elmondható, hogy pártja "csupán" 40,9 százalékos támogatottsággal, vagyis 258 mandátummal nyerte meg a tegnapi törökországi általános választásokat. Ez 18 székkel kevesebb annál, mint amennyire az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) az abszolút többséghez, vagyis az egyedüli kormányalakításhoz szüksége lenne. Bármennyire is sokat vádolják otthon korrupcióval és tekintélyelvű kormányzással Erdoganékat, az eredménynek a befektetők nem örülnek.

A végleges számokA részvételi arány nagyon magas volt, közel 87 százalék, noha Törökországban a múltbéli tapasztalatokhoz képest ez nem kiugró adat. Négy párt lépte át az országgyűlésbe való bekerüléshez szükséges 10 százalékos küszöböt (ami egyébként a világon a legmagasabb), így közöttük oszlik meg az 550 mandátum. A kormányon lévő iszlamista gyökerű...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés