Előfizetői tartalom

A héten tisztábban láthatunk a paksi fűtőanyag-vitában

Portfolio
A paksi reaktorokba történő kizárólagos orosz fűtőanyag-beszállítás miatti brüsszeli elutasítás után az elmúlt hetekben újrakezdődtek a tárgyalások az ellátás diverzifikációját elvi síkon garantáló szövegmódosításról, és nem kizárt, hogy már ezen a héten megszületik az első tervezet - tudta meg brüsszeli forrásokból a BruxInfo. Általános várakozások szerint a Rosatom exkluzív szállítási jogát az eddigi 20 évről körülbelül 10 évre csökkentik majd, hasonlóan a finnországi beruházáshoz, amelynek ugyancsak a Rosatom a fővállalkozója, igaz szakértők szerint a finn modell nem szolgálhat alapul a paksi beruházáshoz, mert több a különbség, mint a hasonlóság. A Rosatom második embere egyébként egy brüsszeli konferencián üzleti alapon határozottan ellenezte az az EU-s törekvést, hogy diverzifikálni kelljen a fűtőanyag-beszerzést az egyes beruházásoknál.

Az EU-s érvek a vitábanAz Euratom Ellátó Ügynökség főigazgatója szerint energiabiztonsági kérdés, hogy az orosz nukleáris fűtőanyagok mellett mindig legyen egy másik alternatíva is. Ez azonban nem megy piac nélkül, különben a cégek nem ruháznak be. A Rosatom második számú vezetője azonban közölte, cége határozottan ellenzi az alternatív fűtőanyag-szállító kötelezővé...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés