Előfizetői tartalom

Még egy ideig nézhetjük a negatív inflációt

Portfolio
A tavalyi év utolsó hónapjában, illetve a 2014-es év egészében is olcsóbbak voltak a termékek és a szolgáltatások, mint a megelőző év azonos időszakában. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint 2015-re - a tavalyihoz képest - magasabb infláció várható, a mutató azonban nagyban függ az olajárak és a belső kereslet alakulásától, valamint a tervezett vállalati rezsicsökkentéstől. A korábbi háztartási energiadíj-csökkentések hatása 2015 végére teljesen kikerülhet az idősorból, 2016-ban már a jegybank középtávú inflációs célja is teljesülhet. Bár nem kizárt a kamatcsökkentés sem, az MNB várhatóan megvárja a Fed vagy az EKB következő mozzanatét a cselekvéssel.

Olcsó karácsonyunk volt A Portfolio által megkérdezett szakértők kivétel nélkül negatív inflációs adatra számítanak a 2014-es év utolsó hónapjára vonatkozóan: az elemzők konszenzusos becslése szerint közel fél százalékkal (egész pontosan 0,45 százalékkal) vált olcsóbbá az élet hazánkban az egy évvel ezelőtti szinthez képest. (Az előrejelzések -0,6 és -0,2 között...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés