Előfizetői tartalom

Leminősítette Japánt a Moody's

Portfolio
Egy fokozattal "A1"-re rontotta Japán hosszú lejáratú, jenben denominált államadóssága besorolását a Moody's Investors Service és az új besoroláshoz stabil kilátást rendelt. Az új hitelminősítés négy fokozattal van a lehető legjobb besorolástól. Fontos, hogy a devizaadósság besorolása továbbra is a legjobb, azaz az "AAA" besorolást élvezi, a mai lépés tehát azt nem érinti. A jen azonnal hétéves mélypontra bukott a dollárral szemben, majd hirtelen jelentős erősödésbe kezdett.

A Moody's mai döntése mögötti legfőbb érv az volt, hogy szakértőinek meglátása szerint nőttek a kockázatok a költségvetési hiánycsökkentés megvalósíthatóságával kapcsolatban. Utóbbi arra utal, hogy a minap a japán kormány elhalasztotta a jövőre kitűzött áfa-emelést 8%-ról 10%-ra azért, mert az idén tavaszi áfaemelés (5%-ról 8%-ra) nemcsak a második, hanem a harmadik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés