Előfizetői tartalom

Összeomlott az ukrán csődkockázat a moszkvai bevásárlás hírére

Portfolio
Rendkívüli nagy, kedvező irányú piaci mozgásokat váltott ki az a tegnap délután bejelentett orosz-ukrán megállapodás, amelynek keretében a "nagytestvér" az eddiginél jóval olcsóbb gázzal, illetve nagy összegű államkötvény-vásárlással segíti Ukrajnát. Noha a megállapodás minden részlete továbbra sem tiszta, a piacok megelőlegezték a fizetőképességgel kapcsolatos bizalmat Ukrajnának, ezzel párhuzamosan viszont még inkább feltüzelték az események azon tüntetők tízezereit, akik Kijev központjában hetek óta az ország Nyugat felé való orientációját követelték. A megállapodás kapcsán az amerikai és német vezetés is hallatta hangját.

Amint arra tegnapi, és közelmúltbeli ukrán elemzésünkben is rámutattunk: a jegybank csak a rohamosan apadó devizatartalékok segítségével volt képes eddig megtámasztani a hrivnya árfolyamát, illetve az állam a tartalékokból tudott bizonyos törlesztéseket végrehajtani, így valóban "életmentő" volt a tegnapi orosz-ukrán megállapodás.Kapcsolódó cikkünk2013.12.17Így csaphat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés