Előfizetői tartalom

Ennyit az unortodoxiáról

Az unortodox gazdaságpolitikai lépések kifejezetten kulcsszerepet töltöttek be a globális pénzügyi válság legsúlyosabb pontjain. Azt követően eredményességük már nehezebben megítélhető, de alapvetően elmondható, hogy a Fed mennyiségi lazítási programja kedvezően hatott (és hat) az USA gazdaságára. A pontos növekedési hatás okozati feltárása módszertanilag problémás lehet, de a direkt cél, a hozamok csökkentése egyértelműen sikerült. Ezen unortodoxia világra való tovagyűrűző hatása vegyes, de inkább enyhén kedvező képet mutat. Az USA által indukált sokkok jelentős kihatással vannak más országok növekedésére. Ennek a fő csatornája pedig az, hogy az amerikai piac központi szerepet tölt be a globális eszközárak alakulásában. Az USA első mennyiségi lazítási programja jelentős, 0,3 százalékos növekedési többletet eredményezett az ország kereskedelmi partnereinél. Az újabb körök már ennél egy sokkal mérsékeltebb eredményt mutatnak, ugyanakkor az IMF korábbi becslései szerint az USA egy százalékkal nagyobb gazdasági növekedése akár fél százalékos növekedési többletet is eredményezhetett egyes G20 országoknál. Az USA mennyiségi lazításának harmadik szakaszának lassulásáról a korábbi cikkünkben olvashat. Jelen cikk a tovagyűrűző hatások hátterével foglalkozik, majd következő elemzésünkben a specifikus kockázatokról olvashat.

Ez volt a célja mindennek. Két fő célja volt azoknak a nem szokványos eszközöknek, amelyeket a világ nagy jegybankjai bevetettek az utóbbi években. Az első, hogy visszaállítsák a pénzügyi piacok működését és a transzmissziós mechanizmust. A második pedig az, hogy a nulla kamatszinten túlmutatva is élhessenek a monetáris politika gazdaságösztönző szerepével. Ez a két...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés