Előfizetői tartalom

Hol folytatódik az euróválság?

Miután a portugál alkotmánybíróság elmeszelte a kormány költségcsökkentő lépéseit, kérdésessé vált, hogy az ország tudja-e tartani a hitelprogramban vállalt deficitcélját. Bár újabb intézkedéseket tesz a kormány, hogy további 800 millió euróval javítsa államháztartási egyenlegét, az ország rendkívül gyenge makrogazdasági mutatói nagyban rontják a kilátásokat. Bár Portugália már affelé tendál, hogy visszatérjen a piacról való finanszírozásra, mégis sok jel arra utal, hogy újabb mentőcsomagra szorulhat majd az ország. Ugyanis a mély recesszió és az egekbe szökő munkanélküliség mögött álló okok, mint például a versenyképességi hátrány, egyelőre megválaszolatlan. Ezeken felül a politikai megosztottság és a lakosság növekvő elégedetlensége is a megszorítócsomag keresztülvitelét nehezíti. Amennyiben Portugália nem jár sikerrel és újabb kimentésre szorul, az eurózónával szembeni kételyek még erősebben törhetnek elő.

Kis ország, nagy hatás?. Portugáliát hazánkhoz hasonlóan körülbelül 10 millióan lakják, az egy főre eső jövedelemben sincs jelentős előnyük hozzánk képest, míg nálunk körülbelül 20 ezer dollár körüli ez a szám, addig náluk 24 ezer dollárt látunk vásárlóerőparitáson nézve. Ezzel kontextusba helyezve az országot, belátható, hogy az eurózóna szempontjából egy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés