Előfizetői tartalom

Milyen utat választ Olaszország? - A napokban eldől

Kulcsfontosságú választásokra készül az eurózóna harmadik legnagyobb, súlyos gazdasági válsággal küzdő országa, hiszen az ottani eredmény az eurózóna adósságválságának egy nyugodtabb és egy feszültebb periódusát is elhozhatja. A vasárnapi és hétfői kétnapos olaszországi voksolás ugyanis lényegében az Európa-párti balközép erők, illetve a kampányban nyíltan Európa-ellenes Berlusconi-erők között dőlhet el. Akárki is ragadja magához a kormányrudat, nem lesz könnyű dolga, hiszen az ország recesszióval, emelkedő munkanélküliséggel és hatalmas államadóssággal küzd. Éppen a gazdasági nehézségek miatt volt zene sok olasz füle számára a populista ígéretekkel tarkított választási kampány, amelyek egy része a Mario Monti válságkezelő kormánya által végrehajtott reformok egy részének visszafordítását célozza. Befektetői szempontból éppen az lesz lényeges, hogy akár egyedül, akár koalíció segítségével olyan erő jut-e most hatalomra, amely a megkezdett - reformokkal kikövezett - úton halad tovább, vagy a gazdasági nehézségek miatt felülkerekednek a populista, az eurózónából való kilépést is felvető erők.

A főbb politikai erők Január elején még "lefutottnak" tűntek az olasz választások, hiszen a nagypolitikába tavaly decemberben - egy év szünet után - visszatért 76 éves Silvio Berlusconi még nem lendült be a kampányban (nem ígérte például olaszok millióinak levélben, hogy eltörlik az ingatlanadót és visszafizetik a már befizetett összegeket). Így mintegy 15%-ponttal Pier...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés