FONTOS Súlyos üzenetet kaptak a bankok, újra számolgathatnak a különadó miatt
 
Előfizetői tartalom

Patthelyzet Amerikában - Zuhanás jön a piacokon?

Portfolio
A pénteki és hétvégi fejlemények alapján minimálisra csökkent annak esélye, hogy még a január elsején automatikusan életbe lépő költségvetési megszorítások előtt létrejön az Egyesült Államokban egy nagy politikai kompromisszum a megszorítások felpuhítására. Több vezető politikus is úgy nyilatkozott a hétvége során, hogy egyre növekvő esélyét látja annak, hogy Amerika mégiscsak beleesik az ún. költségvetési szakadékba (fiscal cliff), azaz életbe lépnek megszorítások és azok felpuhításáról majd csak valamikor az év első egy-két hónapjában születik meg a megállapodás. Emellett azonban van két olyan forgatókönyv, ami a fiscal cliff probléma részleges kezelése irányába mutat még a két ünnep közötti időszak megállapodásai alapján. Mindhárom forgatókönyvet piaci nyomás, befektetői hangulatromlás kísérhet, igaz eltérő intenzitással. A karácsonyi ünnepek miatti alacsonyabb forgalomban akár jelentősebb piaci esések is kialakulhatnak.

A két ünnep közötti forgatókönyvek Péntek este elrepült a Hawaii szigetekre az ünnepek miatt Barack Obama amerikai elnök és számos vezető politikus is hazatért saját választókerületébe Washingtonból. Mindez azután történt, hogy demokraták és a republikánusok között négy hétnyi intenzív egyeztetés után sem közeledtek egymáshoz érdemben az álláspontok arról...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés