Előfizetői tartalom

Ne várjunk részletes tervet az amerikai szakadék elkerülésére!

Az egy hónappal ezelőttihez képest nagyobb a késztetés az amerikai politikai vezetők számára, hogy kössék meg azt a megállapodást, ami lehetővé teszi a januári költségvetési szakadék probléma elkerülését - fejtette ki meglátását a Portfolio.hu-nak az amerikai üzleti élet egyik jeles képviselőjeként Richard Lesser. A Boston Consulting Group (BCG) májusban kinevezett elnök-vezérigazgatója azt azonban optimista feltételezésnek tartja, hogy év végéig egy minden részletre kiterjedő megállapodást össze lehet hozni. Szerinte inkább csak egy keretmegállapodásra van esély, de már az is enyhítené a piacok legfőbb félelmeit. Richard Lesser - akinek apai nagymamája az 1910-es években vándorolt ki Magyarországról az Egyesült Államokba - az elmúlt fél évben kissé optimistább lett a világgazdasági kilátásokat illetően, de azt is látja, hogy távolról sincs még megoldva minden probléma. Véleménye szerint bár az amerikai tőzsdei vállalatoknál az utóbbi években jelentős hatékonyság-javulás zajlott le, ez folytatódhat és nem feltétlenül megy majd a foglalkoztatottság kárára. Sőt úgy látja, hogy nagyon sok feldolgozóipari kapacitás települhet majd vissza az Egyesült Államokba. A tanácsadó szakember óv attól, hogy az európai kormányok túlságosan csak a rövid távú költségvetési megszorításokra fókuszáljanak, mert az a problémákat súlyosbíthatja. Bár Richard Lesser konkrét válságkezelési tanácsot nem akart adni az európai kormányoknak, azt elárulta, hogy szerinte milyen hozzáállást lenne érdemes tanúsítania az üzleti vezetőknek ahhoz, hogy tartósan megállják a helyüket az egyre csak fokozódó globális versenyben.

Az amerikai költségvetési szakadék (fiscal cliff) probléma veszélyeiről, lehetséges piaci következményeiről részletesen szó lesz a Portfolio.hu most csütörtöki klub rendezvényén, amelyről további részletek:Kapcsolódó cikkünk2012.11.26Mi lesz a forinttal az amerikai szakadék szélén?Portfolio.hu: Fél évvel ezelőtt, májusban nevezték Önt ki a cég elnök-vezérigazgatójává...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés