Előfizetői tartalom

Visszakapta augusztusi "bukása" felét a magyar állam

Az augusztusi 410 milliárd forintos pénzügyi tartalék-csökkenés pontosan felét vissza tudta "tölteni" szeptemberben a magyar állam, így tartalékszintje a Portfolio.hu kalkulációi szerint 2902 milliárd forintra hízott. Ez alig marad el a július végi 3105 milliárd forinttól, ami kilenc hónapos csúcsnak számított. A szeptemberi tartalék-emelkedés amellett következett be, hogy múlt hónapban is törlesztett egy hitelrészt az állam az IMF-nek, igaz egy évtizede nem volt többletes a központi költségvetés. A tartalék idősor figyelése többek között azért fontos, mert az jelzést adhat arról, hogy a magyar kormánynak mennyire lehet sürgős/fontos az EU/IMF-tárgyalások (gyors) lezárása.

Az EU/IMF-megállapodás esélyeiről és az államadósság finanszírozási kilátásairól is részletesen szó lesz a jövő keddi Budapest Economic Forum konferencián. További részletek: Nőtt a kormányzati MNB-betétállomány Ma jelent meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes szeptemberi statisztikai mérlege, így minden adat rendelkezésünkre áll, hogy az állam szeptember végi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés