Előfizetői tartalom

Tizenegy éve nem láttunk ilyen alacsony hiányt (2.)

Portfolio
Az idei második negyedévben 78,9 milliárd forintos hiánnyal zárt a kormányzati szektor, ami GDP-arányosan 1,1%-ot tesz ki. Ilyen alacsony negyedéves deficitszámra (eltekintve a tavalyi nyugdíjpénztári vagyonátadáskor keletkezett hatalmas többlettől) 2001 óta nem volt példa - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a legfrissebb kormányzati szektor statisztikát. Ezzel az első félévben 393 milliárd forintra csökkent a deficit, ami a GDP 2,8%-ának felel meg. A részletekből kiderül, hogy a bevételek látványos növekedése javította a költségvetés egyenlegét az április-júniusi időszakban.

Mi történt a második negyedévben? 2012 második negyedévében a bevételek 13,5%-kal 3352,4 milliárd forintra növekedtek (az előző év azonos időszakához képest). Ez elsősorban az egyéb bevételek (39,6%) jelentős növekedéséből adódik, amihez az újabb magán-nyugdíjpénztári átlépések 56,2 milliárd forinttal járultak hozzá. A termelési- és importadó-bevételek 9,7...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés