Előfizetői tartalom

Itt vállalta túl magát a kormány

Első ránézésre Magyarország megdöbbentően sokat költ gyógyszerekre a nemrégiben megjelent, 2010-es állapotokat tükröző OECD-adatok szerint, a részletesebb statisztikák viszont már árnyalják a képet. A kormány mindenesetre a kiugróan magas gyógyszerköltési aránnyal indokolta tavaly azt, hogy hozzálát a gyógyszerkassza drasztikus lefaragásához. A két évre (2012 és 2013-ra) meghirdetett ambiciózus terv első fél évének teljesítményét értékelve azonban meg kell állapítanunk: túlvállalta magát a kormány. A kérdés ezek után csak az, hogy átgondolja-e a célokat.

Első ránézésre ez sok. Ezért a nagy kényszer? A kormány 2011 tavaszán az első Széll Kálmán Terv keretében látott neki az állami gyógyszerkiadások lefaragásának, igencsak ambiciózus tervekkel (a 2012-2013-as évekre 120 milliárd forintos megtakarítást irányzott elő, ami az akkori gyógyszerkassza harmada volt). Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert "arányait...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés