Előfizetői tartalom

Miért nem lép már végre nagyot az EKB?

Addig nem lesz hathatós válságkezelés az eurózónában, amíg az Európai Központi Bank nem lép be korlátlan állampapír vásárlással a piacra, azaz amíg a befektetők nem látják annak jeleit, hogy az EKB valóban képes teljes mértékben betölteni a "végső hitelezői" funkcióját - hallhatjuk mostanában elemzések és szakértői vélemények tucatjaiban. Sokan ezt azért szorgalmazzák, mert az amerikai és az angol jegybank is ezt csinálja. Az EKB nagy lépését szorgalmazók persze azzal is tisztában vannak, hogy ezt eddig miért nem tette meg és azzal is, hogy ez valószínűleg miért nem fog rövid távon változni.

Három fontos akadály Az egyik legkézenfekvőbb oka annak, hogy az EKB nem lép, az, hogy az európai alapszerződés tiltja neki, hogy az eurózóna tagállamok számára közvetlen jegybanki deficit/adósságfinanszírozást hajtson végre, ellentétben az amerikai és angol példával. Ez a törvényi tiltás pedig várhatóan egyhamar nem fog megváltozni, jórészt a németek ellenállása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés