Előfizetői tartalom

Milliók dolgoznak kényszerből keveset

Portfolio
42 millióan dolgoztak 2011-ben részmunkaidősként az Európai Unió 27 országában, amelyből 8,6 millióan saját bevallásuk szerint szívesen dolgoznának többet, voltaképpen alulfoglalkoztatottak. Ez a tömeg a részmunkaidősök 20 százaléka, és a teljes foglalkoztatott állomány 4 százalékát képezi. Az alulfoglalkoztatás leginkább azokban az országokban jellemző, ahol egyébként is bajok vannak a foglalkoztatással, viszont abban az országban, ahol a foglalkoztatottak fele(!) részmunkaidős, ott az emberek ezt cseppet sem bánják. Utóbbi ország Hollandia.

Jellemző, hogy a részmunkaidősök között ott vannak legnagyobb arányban azok, akik szívesen dolgoznának többet, ahol egyébként is gondok vannak a foglalkoztatással, de a részmunkaidős foglalkoztatás aránya egyébként inkább alacsony. A munkaidejüket keveslők magas aránya jelzi, ahol a részmunkaidős foglalkoztatás a gazdasági kényszerűségéből van jelen, minthogy szándékos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés