Előfizetői tartalom

Hitel nincs, csak végtörlesztés - még nagyobb az államadósság

Portfolio
A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2011 negyedik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,3 százalékát érte el. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP -4,3 százaléka volt az elmúlt egy évben. Az államháztartás és a háztartások nettó finanszírozási képességére jelentős hatást gyakorolt a 2011 első negyedévében elszámolt, a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer, amely az éves GDP 9,5 százaléka volt. A magánnyugdíj-pénztári kilépések miatt a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer figyelembe vétele nélkül az államháztartás nettó finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP -5,2 százaléka volt. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP 2,5 százalékát érte el a 2011 negyedik negyedévével záruló egy évben. A külföld nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -1,9 százalékát tette ki az elmúlt egy évben. Fontosabb megállapítások: Az államháztartás finanszírozási igénye év végére 6 százalék fölé emelkedett. Az államadósságrátát felfelé korrigálták, 80,6%-ra. A végtörlesztés hatására a háztartások nettó megtakarításai megugrottak. A lakosság bruttó pénzügyi megtakarításai viszont egy év alatt GDP-arányosan 12 százalékponttal csökkent a nyugdíjvagyon elvesztése következtében. A vállalati hitelezés (feltehetően a végtörlesztés miatt is) nagyon rosszul alakult. Tavaly nettó értelemben még forintban sem hitelezték a bankok a vállalatokat.

Államháztartás A tendenciák jobb áttekinthetősége kedvéért a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításának egyszeri hatásától érdemes eltekinteni. Ez alapján megállapítható, hogy tavaly a GDP 5,2 százalékát tette ki az államháztartás finanszírozási igénye, szemben a 2009-2010-ben mért 4,4-4,5 százalékkal. Ezt az 5,2 százalékot kell 2,5-3 százalékra csökkenteni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés