FONTOS Felsőoktatás 2024: kihirdették a felvételi ponthatárokat
 
Előfizetői tartalom

Kapkodásból adósságválság? - Baj lehet, ha megelőzzük az IMF-et

Portfolio
Bizonyára el tudna adni például egymilliárd dollárnyi devizakötvényt még az EU/IMF-megállapodás előtt a magyar állam, de ehhez 8% körüli felkínált kamat és jó időzítés szükséges - derül ki a Portfolio.hu ma délelőtt 21 hazai és külföldi piaci szereplő megkérdezésével végzett felméréséből. Az elemzők, alapkezelők és treasury szakértők kissé több mint fele szerint egy ilyen kibocsátás összességében nem járna érdemi hatással a magyar eszközárakra, közel felük szerint viszont negatív következményeket, azaz forintgyengülést és állampapírpiaci hozamemelkedést okozna a bizonytalan esélyű EU/IMF-megállapodás miatt. Ilyen kockázatok mellett több szakértő arra is egyértelműen figyelmeztetett: az csak felemás siker, ha most el tudunk adni devizakötvényt, hiszen a piac előbb-utóbb megkérdőjelezi a magyar államadósság-pálya fenntarthatóságát, ha tartósan 8-9% körüli hozamszint mellett akarja az állam finanszírozni az adósságát. Egy ilyen helyzet, azaz a piaci bizalomvesztés pedig kényszeríti azt, hogy gyorsan megkösse a kormány az EU/IMF-megállapodást.

Villámfelmérésünk apropóját Töröcskei István múlt heti és mai interjújának üzenete adta. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója ugyanis azt jelezte, hogy reális forgatókönyv, miszerint az állam még az EU/IMF-megállapodás megkötése előtt (valószínűleg dollárban) kibocsátana devizakötvényt. Időközben - felmérésünk készítése közben - érkezett a Nemzetgazdasági...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés