Előfizetői tartalom

Idén csökkenni fognak a reálbérek (elemzők)

Portfolio
2011-ben az átlagosan 5 százalékos bruttó béremelkedés a kedvező adóváltozások mellett a nettó reálbérek 2 százalék feletti emelkedését tette lehetővé. Idén azonban emelkedés helyett reálbércsökkenésre számíthatunk - mondják az elemzők, hiszen a cégeknek ugyan tetemes béremelést kell végrehajtaniuk a 216 ezer forint alatt keresőknél, de ez csak arra lehet elég, hogy a nettó keresetek ne csökkenjenek, az infláció kompenzációjára már nem biztos, hogy jut. A pénzromlás üteme az áfaemelés miatt idén megugrik, és egész évben átlagosan 5% körül alakulhat.

Nemzetgazdasági szinten 10,1%-kal voltak magasabbak decemberben a bruttó bérek az előző évihez képest, ami jelentősen meghaladta az elemzők várakozását. A bónuszok, jutalmak és más egyszeri kifizetések nélküli bérek emelkedése azonban a vártnak megfelelően alakult. A versenyszférában a bónuszok nélküli rendszeres keresetek 5,1%-kal voltak magasabbak.Kapcsolódó cikkünk2012.02.21"Békeidőkbeli"...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés