Előfizetői tartalom

"Békeidőkbeli" bónuszeső volt év végén

Portfolio
A nemzetgazdaságban - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a közszférában és a nonprofit szervezeteknél együttesen - alkalmazásban állók létszáma átlagosan 2 millió 663 ezer fő volt 2011 decemberében, 32 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Mind a versenyszférában, mind a közszférában csökkent az alkalmazásban állók száma decemberben, amiben jelentős szerepe volt az év végi szezonális hatásnak. A versenyszférában a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó bére 9,5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az év végi jutalmak, bónuszok és egyszeri kifizetések nélkül 4,4%-kal. A bruttó bérek a válság óta nem ugrottak ekkorát decemberben, ugyanakkor tavalyelőtt a kedvezőbb adózás miatt januárra csúsztak a kifizetések, és ezért a bázis nagyon alacsony lehetett. Nemzetgazdasági szinten 213 100 forint volt 2011-ben a bruttó átlagkereset.

Év végén számottevően csökkent az adminisztratív adatfelvétel szerinti alkalmazotti létszám, ám ebben a kellemetlenül letört decemberi adatban nagy szerepet játszottak a szezonális hatások. 1,2%-kal volt kisebb a nemzetgazdasági létszám, mint egy évvel korábban.A szezonális hatásokat kiszűrve úgy tűnik, a közszférában tavaly év végén megállt a létszám csökkenése...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés