Előfizetői tartalom

Furcsa szavak tömegét kellett megtanulnunk a válság miatt

Nemcsak amiatt kapkodtuk a fejünket a görög válság elmúlt bő két éve során, hogy éppen milyen újabb fordulat mutatkozik a dél-európai ország mentési kísérletében, hanem amiatt is, hogy sorra születtek azt új, és első ránézésre meglehetősen furcsa szavak. Előbb csak "disznó" országokról és válságkezelő alapok mozaik szavairól hallottunk, aztán arról, hogy tőkeáttétellel kellene megnövelni az alapok "tűzerejét". Később a kollektív cselekvési klauzulával és a magánszektori veszteséghárítás bűvös szavakkal is meg kellett ismerkednünk, ahogy az Európai Központi Bank új programjaival is. De hogyan függ össze ez a sok új kifejezés és mit is takarnak leegyszerűsítve? Mivel még sokszor hallunk róluk, ezért fontosnak tartjuk, hogy alábbi cikkünkben röviden megválaszoljuk ezeket a kérdéseket.

"Disznóktól" a mentőcsomag variációkig. "Disznók" és trojka A súlyosbodó görög államháztartási és államadósság problémákra 2009 őszétől figyelt egyre inkább a nemzetközi közösség és 2010 elejétől fordult elő egyre gyakrabban két, azóta is rendszeresen használt kifejezés a pénzügyi szakirodalomban: a PIIGS és a trojka. Előbbi az eurózóna perifériájához...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés