Előfizetői tartalom

Akkor is lehet államcsőd, ha ez nem racionális (Interjú)

Akár be is jöhet a magyar kormány azon stratégiája, hogy az év első fele az eurózóna adósságválsága miatt még feszült lesz, de a második félévtől már a nyugat-európai kilábalás a magyar gazdaságot is húzhatja - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjúban John J. Hardy. A Saxo Bank devizapiaci stratégiai részlegének vezetője azonban nagyon sok megoldandó feladatot lát még a kontinens előtt, és véleménye szerint reális veszély a rendezetlen görög államcsőd, amely - ha bekövetkezik - a magyar piacot is negatívan érintené. John J. Hardy arra figyelmeztetett: számos példa van a történelemben arra, hogy olyan helyzetben jelentsen csődöt egy állam, mint amely helyzetbe saját magát navigálta Magyarország. Hangsúlyozta azt is: "a csőd gyakran nem azért következik be, mert a matematika alapján ez a racionális, hanem egyszerűen csak így dönt az ország vezetése". A svájci frankban eladósodott magyar devizahitelesek véleménye szerint bízhatnak abban, hogy a svájci jegybank képes lesz megakadályozni a frank erősödését, és ehelyet inkább a gyengülését fogja elérni.

Portfolio.hu: Hogyan látja az eurózóna gazdasági növekedési kilátásait idénre, és egyáltalán lehet-e GDP-növekedésre számítani az Európa-szerte látható költségvetési kiigazító programok mellett? John J. Hardy: Mi úgy látjuk, hogy legalább az idei év második negyedévéig recesszió lesz az eurózónában a szuverén adósságválság által okozott nagymértékű aktivitáscsökkenés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés