Előfizetői tartalom

Itt már a lét a tét - Dőlnek az európai dominók

Igazi hólabda-effektust láthattunk 2011-ben az eurózónában, hiszen a fizetési övezet egy kis súlyú országából indult folyamatok év végére már azzal a veszéllyel fenyegettek, hogy az adósságválság az egész eurózónát maga alá temeti. Mindehhez persze távolról sem csak a görögök magatartása és az eurózóna létrehozása körüli hibák, hanem a vezető döntéshozók késlekedő válságkezelése, a fájdalmas döntések halogatása is jelentősen hozzájárult. A sokszor tűzoltó jellegű, de átfogónak hirdetett válságkezelési csomagok csak ideig-óráig nyugtatták meg a piacokat. Visszatekintve az évre így elmondható, hogy az európai dominók dőlési sorozata nemhogy megállt volna a görög-ír-portugál hármas határainál, hanem a zóna legnagyobb országait is fenyegetni kezdte. Az év végére megszaporodtak az eurózóna szétesését vizionáló hangok és valóban úgy indul a 2012-es év, hogy meglehetősen bizonytalan az övezet egyben maradása.

Megdőlt egy tabu, látványos tömegfertőzés lett. Bukások minden felé Bukássorozat - talán ez a legjobb szó arra, hogy hogyan lehet összefoglalni az eurózóna adósságválságának idei fejleményeit. Jórészt az adósságválság miatti megszorítások és hiteltelenné válás vezetett tavasz-nyár körül az ír, a spanyol, a portugál, majd ősszel a görög és olasz, valamint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés