Előfizetői tartalom

34 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint egy éve

Portfolio
Október során 2 millió 710 ezren álltak alkalmazásban a nemzetgazdaságban a legalább 5 főt foglalkoztatóknál, ami 34 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban - derült ki a KSH friss adataiból. A létszámcsökkenés oka jórészt a közszférában keresendő, ugyanakkor folytatódott a szeptemberben megindult létszámapadás a versenyszférában is. Pedig a válság során eltűnt munkahelyeknek eddig mindössze fele épülhetett vissza a gazdaságba. A versenyszférában a bruttó bérek 4,7 százalékkal emelkedtek, míg a teljes nemzetgazdaságban 3,9 százalékos októberi infláció mellett 2,6 százalékos reálbér-emelkedés jelentkezett.

Az év első négy hónapjában átlagosan 0,6 százalékos létszámemelkedés valósult meg, május óta viszont lényegében minden hónapban alacsonyabb volt az alkalmazottak száma a nemzetgazdaságban, mint egy éve. Így május óta átlagosan 0,7 százalékos létszámcsökkenés jött össze.A jó hír, hogy a versenyszférában még nem fordult negatívra a létszámvolumen, bár az elbizonytalanodás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés