Előfizetői tartalom

Mennyire ösztökélik az adóátrendezések a foglalkoztatást?

Portfolio
Egy nemrég publikált elemzésből kiderült, az idén életbe lépett és jövőre tervezett változások az szja és támogatási rendszerben összességében nagyon kis mértékben tudják növelni a foglalkoztatottságot. A jegybank elemző stábja által elkészített modell szerint hosszú távon mindössze másfél százalékkal, azaz 60 ezer fővel bővülhet ezek hatásaként a foglalkoztatotti létszám. Az egykulcsos adó és családi adókedvezmény növekedést válthat ki a magasabb jövedelműek ledolgozott óráiban és adózó jövedelmében, de az adójóváírás kivezetése miatt a foglalkoztatásra nézve a változás hatása negatív. Az intézkedések "mellékhatásaként" megjelenő magasabb kockázatok még tovább olvaszthatják az előnyöket. Az elemzés óta napvilágra került költségvetési és adórendszeri részletek sem javítanak a kilátásokon.

3 millióan jobban, 4,5 millióan rosszabbul járnak A jegybanki elemző stáb hosszú távú szimulációs modellben vizsgálta az adó- és támogatási rendszer változásának hatásait. Így figyelembe vették a 2010-2011-ben törvénybe iktatott és a tervezett adó- és járulékváltozásokat (pl. szuperbruttó és adójóváírás teljes kivezetése, egészségbiztosítási járulék emelése...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés