Előfizetői tartalom

Tudja a kormány, hogy a tűzzel játszana, és ez jó (Interjú)

"Azt érzem: a kormány tudatában van annak, hogy a tűzzel játszana, ha elengedné a költségvetési fegyelmet" és ennek tudata különösen fontos - jelentette ki a Portfolio.hu-nak adott interjúban Michal Dybula. A BNP Paribas varsói elemzője a magyar kormánynál lényegesen gyengébb GDP-növekedési pályával kalkulál, de arra számít, hogy az államháztartási hiánycélok betartása érdekében, ha valóban szükség lesz rá, akkor a magyar kormány további költségvetési szigorító csomagokat hoz. Nem lenne meglepve akkor, ha ezek inkább az adóemelő, mint kiadáscsökkentő lépésekre épülnének. Michal Dybula egyértelműen hasznosnak tartaná, ha Magyarország "beszerezne" egy külső pénzügyi biztonsági védőhálót, mivel például jelentős kockázatát látja annak, hogy legalább egy hitelminősítő a befektetésre már nem ajánlott ún. bóvli kategóriába rontja a magyar besorolást. Véleménye szerint ez a veszély egyelőre visszafoghatja a forintot az érdemi erősödéstől, az állampapírpiacon viszont nem számol drasztikusan negatív következményekkel, ha ez az esemény valóban bekövetkezne.

Portfolio.hu: A közelmúltban tették közzé a negyedik negyedévre vonatkozó feltörekvő piaci makrogazdasági kitekintőjüket. Hogyan látják a mostanában központi témaként megjelenő recessziós kockázatot a fejlett világban? Michal Dybula: Az egyértelmű, hogy jelentősen romlottak a gazdasági növekedési kilátások. Emiatt arra számítunk, hogy a főbb gazdaságok recesszióba...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés