Előfizetői tartalom

Lassuló infláció, akár 3% alatti hiány (MNB)

Portfolio
A 2012 végi 3%-os inflációs cél a jelenlegi 6%-os alapkamat huzamosabb ideig fenntartásával érhető el - ismétli meg a ma megjelent inflációs jelentés a hétfői jegybanki kamatdöntés kapcsán kiadott monetáris tanácsi, illetve a márciusi inflációs jelentésben olvasható üzenetet. A jegybanki stáb által készített friss jelentés a három hónappal ezelőttinél rosszabbnak ítéli meg a magyar gazdaság növekedési kilátásait, amely elsősorban azzal függ össze, hogy a belső kereslet kibontakozása a korábbi várakozásoknál gyengébb lehet. A stáb alappályabeli előrejelzése 2012-re a GDP 3,2%-át kitevő államháztartási hiányt vetít előre, de úgy látja, hogy amennyiben a kormány által bejelentett tervek teljes mértékben megvalósulnak, akkor elérhető a 2,5%-os kormányzati deficitcél.

Lassuló inflációra van kilátás A jegybanki szakértői stáb úgy látja, hogy az inflációs folyamatokat az erősödő költségsokkok és a gyenge belföldi kereslet kettőssége határozza meg. A költségsokkok (elsősorban olaj- és élelmiszerárak) kapcsán a stáb arra számít, hogy azok közvetlen hatásai fokozatosan lecsengenek és a tovagyűrűző hatások csak átmenetileg...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés