Előfizetői tartalom

Nyersanyagpiaci törésteszt - Mitől féljünk?

Portfolio
Az utóbbi napokban kisebb törés mutatkozott a nyersanyagpiacok utóbbi hónapokban látott lendületében, a sokat sztárolt eszközkategórián belül több termék is rég látott magasságokból fordult lefele. Mivel korábban sokan a spekulatív pozíciók felduzzadását okolták a heves és töretlen áremelkedés miatt, érdemes lehet megvizsgálni, hogy a legutóbbi statisztikák szerint milyen magasságban álltak ezek a mutatók. Ahol ugyanis nagyra duzzadt vételi pozíciókat találunk, ott van mit lezárni a befektetőknek, súlyos áresést okozva az adott piacon. Az ilyen szempontok szerint leginkább veszélyeztetett piacok az olaj, a kukorica és a réz.

Az amerikai határidős tőzsdefelügyelet (CFTC) statisztikáit használjuk fel ahhoz, hogy megpróbáljuk számszerűsíteni az egyes nyersanyagok piacát körüllengő eufória mértékét. Az úgynevezett nem kereskedelmi (vagy más néven spekulatív) kategóriába sorolt határidős nettó vételi pozíciók alakulása alkalmasnak tűnik arra, hogy a piacok túlfűtöttségéről képet adjon....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés