Előfizetői tartalom

Kész, vége! Elérkezett a színvallás ideje a tengerentúlon

Kezd elfogyni a piacok két éve tartó türelme az Egyesült Államok iránt, miután nem világos számukra, hogy az amerikai döntéshozókban van-e elég bátorság a fenntarthatatlan költségvetési és adósságpálya kezelésére. Ezzel pedig kritikus pontjához érkezett a tengerentúli történet: a legfontosabb kérdés ugyanis jelenleg, hogy a befektetők megelőlegeznek-e még egy év bizalmat a jövő évi elnökválasztásra készülő és egymásnak feszülő politikai erőknek vagy az USA ellen fordulnak. Az amerikai költségvetési válság súlyosbodása és (ennek következtében) a jelenlegi kiváltságainak ("AAA" besorolás, első számú tartalékdeviza, biztonságos menedék funkció) elvesztése pedig beláthatatlan következményekkel járhat az egész világgazdaság számára. A legutolsó hírek szerint úgy tűnik, hogy az amerikai politikusok kezdik érezni a rájuk nehezedő iszonyatos nyomást.

Mire fel a nagy aggodalom?. Elérkezett az igazság pillanata az Egyesült Államok számára is - röviden így is össze lehet foglalni az elmúlt hetekben érzékelhetően megváltozott hangulatot Amerikával kapcsolatban. Vezető elemzőházak fiskális krízisről beszélnek, egyes szakértők Görögországgal említik egy lapon az USA-t, mások már (az euróövezet "mintájára") amerikai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés