Előfizetői tartalom

Itt a meglepetés: többletet produkált áprilisban a büdzsé (5.)

A kiszivárgott várakozásokkal szemben nem deficitet, hanem váratlan többletet produkált áprilisban a költségvetés (önkormányzatok nélkül számolt egyenlege). Az előző hónapban ugyanis 75,9 milliárd forintot tett ki az államháztartás központi alrendszerének április havi többlete. Így az első négy hónapban a kumulált deficit 666,2 milliárd forintra rúg, ami az egész éves előirányzat 96,9%-át jelenti. Az áprilisi "költségvetési meglepetéshez" a kiadási oldal csökkenésére volt szükség, a gyorsjelentésből ugyanis kiderül: a központi költségvetés áprilisi kiadásai 190 milliárd forinttal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. A gyorsjelentés szerint a minisztériumot nem lepte meg az áprilisi többlet, miután közlése szerint "az áprilisi teljesítés megfelelt a várakozásoknak"

(amelyet azonban nem hoz nyilvánosságra). Váratlan többlet áprilisban! Az államháztartás központi alrendszerének április havi többlete 75,9 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 101,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 5,9 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 31,1 milliárd forintos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés