Előfizetői tartalom

Spekulánsok markában az olajpiac?

Sándor Dávid
Kettészakadt az olajpiaci elemzők tábora, egyesek a 120 dolláros magasságokban spekulációs folyamatokról, mások szűkös piaci fundamentumokról beszélnek. Nehéz lenne a két tábor között igazságot tenni, hiszen a spekulatív pozíciók alapján rövid távon egy (az elemzői konszenzus szerinti) 10%-os olajár korrekciónak valóban lenne helye, miközben a fundamentumok továbbra sem indokolják, hogy az olajár tartósan és jelentősen a 100 dolláros szint alá essen. A keresleti oldal ugyanis erős, a jelenlegi szintekről egy újabb hordónyi olajra érkező igényt a vállalatok a hordónkénti 90-95 dolláros kitermelési költségen tudják megvalósítani, miközben jelentős közel-keleti olajkitermelők esetében is 85-90 dolláros hordónkénti árra van szükség a költségvetési egyensúly tartásához. A líbiai kitermelés kiesése és a feszültségek továbbterjedésétől való félelem pedig csak hab a tortán.

Merőben eltérő, sok esetben egymással élesen szembenálló véleményeket hallhatunk az olajár következő hónapokban várható mozgásáról. Egyesek szerint a jelenlegi 120 dollár feletti árfolyamszintek pusztán spekulációs mozgásokkal magyarázhatók, míg mások a piaci fundamentumok szűkülése és az észak-afrikai és közel-keleti feszültségek miatt indokolhatóan magasnak tartják...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés