Előfizetői tartalom

Az EU politikai trilemmája - az alá (nem) írás háttere

Portfolio
Dani Rodrik még 2010. májusában közölt rövid írást, melyben a görög válság kapcsán próbálta meg az Európai Unió (egészen pontosan a Gazdasági és Monetáris Unió) szempontjából alkalmazni modelljét, a globális politika trilemmáját. Rodrik modellje, mely egyébként ötletében a monetáris politika híres lehetetlen szentháromságából (nem lehet egyszerre rögzített árfolyamot, szabad tőkeáramlást és önálló monetáris politikát folytatni), illetve annak Lawrence H. Summers általi továbbfejlesztéséből származik, a következőt állítja: nem létezhet egyszerre önálló, szuverén nemzetállam, teljesen integrált ("hiperglobalizált") világgazdaság, valamint szabadon (demokratikusan) megválasztott intézményrendszer.

A logika szerint a teljes gazdasági integráció megköveteli azt, hogy az egyes államok által használt intézményrendszerek minél inkább hasonuljanak egymáshoz. Ennek oka az, hogy a gazdasági integrálódás útjában elsősorban olyan, viszonylag nagy tranzakciós költségek állnak, melyeket ezekből az eltérő intézményrendszerekből fakadnak. Amennyiben szeretnénk elérni a globalizáltság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés