Előfizetői tartalom

Hol tartunk a frissdiplomás-munkanélküliség leküzdésében?

Portfolio
A pályakezdő álláskeresők körében tavaly nyáron tíz százalék fölé emelkedett a diplomás munkanélküliek aránya. A felsőoktatásból kikerült tanulók munkavállalási esélyeiről a Frissdiplomások 2010 című kiadvány részletesen is beszámol. 5400 megkérdezett közül csak 42,7 százalék gondolta úgy, hogy munkája szorosan kapcsolódik ahhoz, amit tanult, 14,4 százalékuk viszont úgy nyilatkozott, hogy végzettségének nem megfelelő munkakörben tudott csak elhelyezkedni. A pályakezdők egyik legjobb lehetősége az állásbörzék figyelemmel kísérése, illetve az egyetemeken és főiskolákon meghirdetett gyakornoki programokban való részvétel. Ugyanis a legtöbb helyen 1-3 éves szakmai tapasztalatot kérnek a jelentkezőtől, amit ideális esetben a felsőfokú képzés ideje alatt szerez meg egy hallgató. A tartósan állástalanok pedig 2011-től kötelesek elfogadni a munkaügyi szervezet által nyújtott munkát, akkor is, ha az nem egyezik meg végzettségükkel.

Az Educatio Nonprofit Kft. 2011-es felmérése szerint a BA képzésben tanult hallgatók munkavállalási esélyei rosszabbak az osztatlan képzésben végzettekénél. Az Educatio szerint a három éves képzés után a frissdiplomás - ha el tud helyezkedni -, nettó 135 ezer forintra számíthat, ami jóval kevesebb, mint az öt éves képzésből munkába állók 165 ezres nettó kezdő fizetése....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés