Előfizetői tartalom

Nagy újítás az MNB-től - Új kódszavak jönnek

Portfolio
A jövő szerdán megjelenő jegybanki inflációs jelentés lényegesen eltér majd az eddig megszokott tartalomtól, ugyanis egy új modellre épül, amely a közép távon teljesülő inflációs célból vezeti le, hogy ahhoz milyen kamatpálya lehet szükséges. Ezt egyelőre konkrétan nem hozza majd nyilvánosságra a jegybanki szakértői stáb az inflációs jelentésben, de utalásokat tesz majd a modell szerint szükséges kamatlépések irányáról és mértékéről is. A legjobb nemzetközi gyakorlathoz közeledve így új kódszavakat tanulhatnak majd a piaci szereplők, de fontos tudni, hogy a kamatdöntéseket ténylegesen meghozó monetáris tanácsot semmilyen mértékben nem köti az a kamatpálya, ami az új modellből adódik.

Hogyan volt eddig? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői stábja a negyedévente készített inflációs jelentésekben eddig feltételes jellegű előrejelzéseket adott, amelyek egy adott alappálya mentén, a feltételek együttes bekövetkezése esetén a legvalószínűbb forgatókönyvet jelenítették meg. Az alappálya lényeges része volt, hogy a teljes előrejelzési horizontra az akkor...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés