Előfizetői tartalom

Vége a játszmának? - Holnap eldőlhet a portugálok sorsa

A holnapi eurózóna csúcstalálkozó előtt újra rendkívüli mértékben felerősödtek a perifériához sorolt eurózóna tagállamok állampapírpiaci feszültségei, amelyeket csak tovább fokozott a ma reggeli Moody’s felőli spanyol leminősítés. A portugál 10 éves állampapír hozamfelára azon kritikus szint körül, illetve felett mozog, amely mellett a nagy elszámolóházak Írország esetén már pótfedezetet követeltek meg az állampapírkereskedés során és utólag látható, hogy ez gyorsította fel az ország mentőcsomagra szorulásának folyamatát. Ebből kiindulva az eurózóna ügyekben kiemelten tájékozott egyik elemzőcég azt mondja: vége a játszmának, a portugálok elkerülhetetlenül az eurózóna védőernyője (EFSF) alá kell, hogy meneküljenek. A holnapi csúcstalálkozón születő (háttér)megállapodások, eredmények alapvetően befolyásolják az ügy kimenetelét, illetve a március végi EU27 csúcstalálkozó sikerének esélyeit, így végső soron az egész eurózóna megítélését is.

Amint arra már több cikkünkben is felhívtuk a figyelmet, a portugál állampapírpiaci hozamkörnyezet rendkívül magas és tartós fennmaradása megkérdőjelezi azt, hogy fenntartható-e az államadósság pálya az országban. A kételyeket tovább erősítette a tegnapi 2 éves kötvényaukció, amelyen bár másfélszeres lefedettség mutatkozott, de a tervezett mennyiséget csak igen borsos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés